Wat betekent het Horusoog - Het Alziende oog
14 november 2020 
2 min. leestijd

Wat betekent het Horusoog - Het Alziende oog

Horusoog – Het Alziende Oog

De vrouwelijke magie van het linker Horusoog

Horus valkgod en hemelgod

Het oog van Horus is een oud Egyptisch symbool. Het Horusoog had in de Egyptishe mythologie een magische betekenis, maar werd ook als rekeneenheid van breuken in de wiskunde toegepast.

Het Horusoog dient als symbool van bescherming, gezondheid en heel wording. Het Horusoog bestaat zowel in de variant van het linker oog als het rechter oog. Beide hebben wel een verschillende betekenis. Het linkeroog staat voor het vrouwelijke aspect, Yin, de maan. Het rechteroog staat voor het mannelijke aspect, Yang, de zon.

In zijn magische betekenis gaat het bij het Horus oog altijd om het linkeroog. De wijze Maangod Thot, nam geduldig de tijd om het linkeroog van Horus te helen toen het vernietigd werd. In die zin dient het Horusoog als symbool voor eenheid en heelheid.

Het scherpe (in)zicht van de ogen van Horus

Lannervalk HorusoogHet Horusoog kent zowel een menselijk aspect, oog en wenkbrauw, als de belijning van het oog van een Lannervalk (zie foto).
Horus staat bekend als de Valkgod, vanwege zijn scherpe inzicht.

Ontstaan van het Horusoog

Er zijn verschillende versies in de Egyptische mythologie over Horus en de betekenis van zijn ogen. Isis was niet alleen de zus, maar ook de echtgenote van Osiris. Hun broer Seth vermoordde Osiris, sneed hem in stukken en verdeelde deze over Egypte. Isis heeft alle stukken van Osiris terug gevonden en hem weer geheeld. Hieruit is Horus geboren. Later zou Horus Seth zijn gaan wreken en daarbij werd zijn linkeroog uitgerukt. Nadat Horus de testikels van Seth had afgenomen zou zijn eigen oog weer geheeld zijn.

Horusoog en maanfasen

Dit laatste nogal woeste verhaal verwijst naar de fases van de maan. Van volle maan afnemend naar nieuwe maan en weer wassend terug naar volle maan. Het vermogen van de vrouwelijke kracht om te vernietigen en weer opnieuw geboorte te geven aan het nieuwe. Het Horusoog verwijst naar de cyclische bewegingen die de natuurlijke ordening van het leven waarborgen.

Horusoog en het spirituele oog

Het Horusoog verwijst ook direct naar het spirituele oog, ons derde oog, het voorhoofdchakra en de hypofyse. De hypofyse wordt in direct verband gebracht met de pijnappelklier die op haar beurt weer in verbinding staat met het kruinchakra (eenheidsbewustzijn). Stimulatie van de hypofyse (helderzien – helderwéten) geeft ook direct een respons in onze pijnappelklier (de poort naar eenheidsbewustzijn).

Onderstaande afbeelding laat zien dat men vermoedt dat de oude Egyptenaren “wéét” hadden van de anatomie en de fysieke werking van ons spirituele alziende oog.

Horusoog en ons brein

Waarom het Horusoog als logo?

Het logo van het linker Horusoog heb ik intuïtief gekozen. Ogen zijn tenslotte spiegels van onze ziel of misschien beter gezegd, van onze innerlijke belevingswereld.
Kijken via het Oog van Horus wil zeggen dat je waarneemt vanuit je hart. Scherp, alziend zicht op de realiteit, met wijsheid en compassie, ontdaan van oordelen als goed of fout.

Wat is ook interessant vind aan het oog is dat deze direct in verbinding staat met de energieën van de lever. De lever staat voor de kracht van de mens om zich het onbewuste bewust te maken. Het niet-aflatende transformatieproces naar het ervaren van meer innerlijke rust en vrede.

Maar het allerbelangrijkste is dat ik er blij, rustig en gefocust van raak als naar het oog van Horus kijk. Wat doet het met jou? 

Over de schrijver
Iris Lenderink (1966) Spiritueel coach | Professioneel Astroloog | Heldervoelend - Helderwetend - Helderziend | Begeleider familieopstellingen | Spiritueel leraar en levenscoach voor non-dualiteit, zingeving en ontwaken
Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Dec 2020

Bedankt voor deze kennis.nooit geweten dat het horus oog anatomisch in ons zit .Dus toch ons oog voor bewustzijn ?

Reactie plaatsen