Waarom Spiegelwerk jouw leven voorgoed verandert
Spiegelwerk en bevrijdende waarheid
Introductie Spiegelwerk
In mijn werkende leven heb ik al zeker meer dan 1.500 hooggevoelige ambitieuze vrouwen gesproken en voor kortere of langere tijd mee mogen lopen langs hun levenspad. Inherent aan mijn werk is dat dit altijd plaats vindt op een moment van vastzitten, onzekerheid, eenzaamheid, relatieproblemen, een onvervuld verlangen, etc. Spiegelwerk is een zeer effectief instrument om stagnatie in beweging te brengen.
Hooggevoelige vrouwen en zelfreflecterend vermogen
Wat hooggevoellige ambitieuze vrouwen met elkaar gemeen hebben, is dat ze zelden lang bij de pakken neer gaan zitten. Mede vanwege hun innerlijke weten van hun liefdevolle essentie beschikken ze over de moed om de realiteit onder ogen te zien en zijn bereidt te investeren in dat wat nodig is om hun probleem op te lossen en/of meer levensgeluk te ervaren.
In de wereld van hooggevoelige vrouwen wordt dit ook wel werken aan je “spirituele ontwikkeling” of “persoonlijke ontwikkeling” genoemd. Het doel is een groter bewustzijn te ontwikkelen. Hoe meer bewustzijn, hoe meer afstemming op de stroom van het leven en hoe moeitelozer het verwezenlijken van je ambities en verlangens verloopt.
Wat hooggevoelige ambitieuze vrouwen over het algemeen heel goed kunnen is zelfreflectie toe passen. Uiteraard beschikken zij over een genuanceerd waarnemingsvermogen, maar daarnaast veelal ook over de moed en de intelligentie om hun, soms tot verwarring leidende, waarnemingen tot hun kracht te maken.
Ik heb ontdekt dat er niet echt een naam voor dit fenomeen bestaat. Ik noem het daarom “Spiegelwerk”.
Wat is spiegelwerk (niet)?
Om meer duidelijkheid te geven en om bij de traditie van de ontkennende Non-Dualiteit aan te sluiten, even een opsomming van wat Spiegelwerk niet is.
- Met Spiegelwerk bedoel ik niet het “Mirror Work” van Louise Hay, hoe waardevol ook om deze te doen en daarmee liefde voor jezelf te ontwikkelen.
- Met Spiegelwerk bedoel ik ook niet de “Spiegelogie” uit de fanclub van Willem de Ridder. Al is er zeker sprake van enige raakvlakken.
- Met Spiegelwerk bedoel ik ook niet de werking van spiegel-neuronen zoals deze in de communicatie-psychologie worden beschreven.
- Wat ik natuurlijk al helemaal niet bedoel is als puber ooit mijn eerste kennismaking met het begrip “spiegelen” in de supermarkt, het naar voren halen van producten uit half lege schappen, zodat het lijkt alsof alle schappen vol staan ;-)).
Ik kies dus voor het Nederlandse woord Spiegelwerk en plaats dit in het kader van diepgaand zelfonderzoek ten behoeve van zelfrealisatie.
Enerzijds valt mijn keuze op deze samenstelling, omdat het onmiskenbaar om de spiegel gaat die het leven je continue voorhoudt als bron van informatie (bevrijdende waarheid) over jezelf. Anderzijds omdat de associatie met het inspirerende fenomeen “The Work” van Byron Katie me goed bevalt. Byron Katie laat in “the Work” al op haar eigen unieke manier zien dat het leven alleen maar om jou draait en ieder ander in dienst staat van jou. Of preciezer gezegd, in dienst staat van bevrijdende waarheid over jou.
Wat is Spiegelwerk?
Spiegelwerk is een zeer behulpzame methode voor jou, als hooggevoelige vrouw, die je in staat stelt je ambities tot levensgeluk te realiseren. Spiegelwerk genereert een schat aan informatie over wat jou nog in de weg zit om het leven te leiden waar jij, als krachtig sensitieve vrouw, gelukkig van wordt. De voorwaarden hiervoor zitten namelijk al in jou. Jij bent al heel, je bent al perfect, je hebt alles waar jij naar verlangt al tot je beschikking. Maar jij weet dit niet én ik weet zeker dat je het ook niet gelooft. Toch is het waar. Spiegelwerk levert jou precies die bevrijdende waarheid over jou waar jij naar op zoek bent.
Waarom investeren in Spiegelwerk?
Spiegelwerk is dé manier om bevrijdende waarheid over jezelf te ontdekken. Spiegelwerk is gratis en altijd bereidwillig en beschikbaar. Het kost je niets, maar je investeert wel. Je investeert namelijk in zelfonderzoek, je investeert door steeds weer opnieuw aandacht te geven aan precies dát wat aandacht vraagt. Je geeft bewust aandacht aan dat wat jou hoger bewustzijn jou aanreikt. Het leven biedt je de spiegelfunctie op een presenteerblaadje aan. Het leven staat volledig in dienst van jou, van jouw spiegelwerk.
Waar vind ik mijn spiegel voor Spiegelwerk?
De spiegel waaraan jij jezelf kunt spiegelen is het leven zelf. Elke bewust gevoelde ervaring is een spiegel van jouw binnenwereld. Of het nu gaat om ervaringen die je opdoet in je liefdesrelatie, in de samenwerking met je baas, medewerkers of collega’s, in het contact met de helpdeskmedewerker van de belastingdienst, je beste vriendin of een wispelturige buur. Elke ervaring die jij bewust of onbewust waarneemt in het contact met de ander weerspiegelt dát, wat leeft in jou.
We hebben altijd spiegeldienst!
De ander staat volledig in dienst van jou. Jij staat volledig in dienst van de ander. Wij staan allemaal volledig in dienst van elkaar. Je zou kunnen zeggen dat we continue spiegeldienst hebben. Je kunt jezelf niet van je taak in de spiegeldienst ontslaan. Je kunt wel leren de humor ervan in te zien en ontdekken hoe magisch ingenieus levens van mensen samen vallen in de synchroniciteit van de spiegeldienst.
Synchroniciteit en Spiegelwerk. Wat hebben die met elkaar te maken?
Het leven is feitelijk niets anders dan energie in beweging. Synchroniciteit wil zeggen dat de ene beweging in zinvolle toeval samenvalt met een andere beweging. De betekenis van het zinvolle toeval is dat de ervaring in dienst staat van het Spiegelwerk. Elke ervaring heeft waarde, heeft betekenis, biedt een mogelijkheid om bevrijdende waarheid over jou te ontdekken.
Wat zie ik dan, als ik in de spiegel van het leven kijk?
De spiegel van het leven toont jou precies dát wat om jouw bewuste aandacht vraagt. Dit kan gaan om blinde vlekken, belemmerende overtuigingen, schuld en schaamte. Tegelijkertijd kan het ook gaan om gevoelens als vreugde, vrijheid, waarheid, schoonheid, liefde en vooral ook dankbaarheid.
Dankbaarheid is van extra belang om waar te nemen in de spiegel van het leven, omdat het de eigenschap heeft zichzelf in de herkenning van het gevoel enorm te versterken. Het versterkt de kracht van je co-creatiepotentieel.
Wat je ziet in de spiegel van een ongemakkelijke situatie of nare gevoelservaring is precies dat waartegen alles in jou in opstand komt. Het schuurt, voelt pijnlijk of roept weerstand op. Je krijgt de neiging om te vechten, vluchten of te vermijden. Wat je in de spiegel ziet is datgene wat niet zichtbaar had mogen worden.
Hoe dragen nare gevoelens bij aan het ontdekken van levensgeluk?
Nare gevoelens gespiegeld krijgen, daar zit je toch zeker niet op te wachten? Of toch wel! Elke keer wanneer een situatie een naar gevoel oproept, wéét je dat je bevrijdende informatie over jezelf gespiegeld krijgt. Het is niet die ander die jou een naar gevoel geeft. Jij bent het zelf! Altijd!
Lees ook de Boeddhistische parabel “Het Cadeau” aan het einde van dit artikel.
Alles in het leven staat in dienst van jou, van jouw bewustwording.
Hoe wéét ik of een situatie wel of niet als spiegel van mezelf geldt?
Het is heel gemakkelijk om precies te weten of je je ervaring in een situatie wel of niet als spiegel moet interpreteren. Ook al is elke situatie in principe een spiegel van jezelf, de ene reflex van de spiegel is wel wat interessanter om te onderzoeken dan de ander. Je kunt de volgende stelregel hanteren: “Er wordt géén beroep gedaan op je vermogen tot zelfreflectie, als de situatie voor jou neutraal is, je een glimlach voelt opkomen, of als de situatie je misschien zelfs volledig ontgaat. Zonder dat jij het weet was je misschien wel een spiegel voor de ander, stond je met jouw glimlach wel in dienst van de ander, maar hoef jij er niets (meer) mee.
Hoe anders is het wanneer je een sterke emotie voelt opkomen en/of jezelf gaat verdedigen. In dat geval wéét je dat de situatie jouw Waarheid aanraakt en reflecteert. Waarheid die je niet kunt zien (blinde vlek). Waarheid die je diep verborgen houdt (schaamte). Waarheid die toegedekt wilt blijven (schuld). Waarheid die jij nog niet wilt of kunt aanvaarden.
Heb jij paars haar? – Voorbeeld van Spiegelwerk
Dat ligt eraan wat je voelt. Kijk je eens achterom en vraag je je af tegen wie de buurvrouw spreekt? Komt er een glimlach in je op, omdat jij zeker wéét dat je geen paars hebt. Wat is nu jouw spiegel? Deze reflectie kun je interpreteren als een bevestiging van innerlijk weten, van innerlijke zekerheid, van ruimte voor humor, van afwezigheid van ego in dat moment. Een spiegelervaring die bevestigd dat jij op dat moment spontaan meebeweegt met het leven.
Voel je op haar opmerking echter een emotie in je opkomen met daarbij een reeks aan gedachten? Schrik je? Kijk je snel in de spiegel van een geparkeerde auto om te zien wat er met je haar aan de hand is? Schiet je in de verdediging? Vertel je de buurvrouw dat ze het vast niet goed ziet met die zonnebril op? Vraag je je af wat ze nu weer geslikt of gespoten heeft? Kortom, voel jij je aangesproken? Wat is dan nu je spiegel?
Deze reflectie kun je als volgt interpreteren. Je ego (angst) staat onmiddellijk op om je te verdedigen. Je houdt het voor mogelijk dat je zomaar iets is overkomen (paars haar gekregen) wat jou minderwaardig maakt, waardoor je voor gek staat (onmacht). Je houdt het voor mogelijk dat je buurvrouw je expres een naar gevoel wil geven, dat ze je pest (afwijzing). Je houdt het voor mogelijk dat je slachtoffer wordt van iemand die geen controle over zichzelf heeft. Je houdt het voor mogelijk dat je onmachtig bent in de dynamiek van dader en slachtofferschap.
Als je de spiegelervaring onderzoekt krijg je inzicht in informatie die jou nu nog klem zet, gevangen houdt, je klein en onzeker maakt.
Wat te doen met de reflectie van een vervelende spiegelervaring?
Je hebt altijd een keuze of je de bevrijdende waarheid van de spiegelervaring bewust meeneemt in je zelfonderzoek of niet. Wat doe jij?
Niets?
Je denkt toch zeker niet dat ik zo gek ben ik dat met paars haar ga lopen? Stel dat dit de gedachte is die, als verdediging, in je opkomt. In eerste instantie krijgt je buurvrouw de volle laag. Je trakteert iedereen die het maar horen wil op het drama dat jou die ochtend is overkomen. “Mijn buurvrouw zegt dat ik paars haar heb.” Ze spoort niet… Jij ziet toch zeker ook zo wel dat ik geen paars haar heb. Er was niet eens iets in de buurt waardoor er een paarse gloed op mijn haar kon komen. Echt belachelijk.”
Het voorval komt uiteindelijk tot rust. Totdat een buurman een week later tegen je zegt. “Goh, groen haar, is dat de nieuwe mode? Staat je goed hoor ;-)” Je snapt al waar het naar toe gaat. Er ontstaat een patroon. Het leven laat je niet ontsnappen.
Zelfonderzoek?
Wanneer je aan zelfonderzoek doet aanvaard je de ervaring op zichzelf evenals het gevoel en de gedachten die ermee gepaard gaan. Je neemt het aan. Deze ervaring is er voor jou. Jouw buurvrouw staat volledig in dienst van jou. Jij bent het die deze ervaring aangeboden kreeg. Het is aan jou om er een zelfonderzoek mee te starten.
Welke gedachten komen in je op? “Ik ben lelijk met paars haar.” “Mensen zullen me uitlachen en voor de rest van mijn leven zal ik niet meer meetellen.” “De buurvrouw ziet mij niet zoals ik werkelijk ben, ze moét me zien zoals ik ben.”
Deze gedachten kun je vertalen naar jouw belemmerende overtuigingen. “Ik ben lelijk en mijn mooie kapsel moet dat verhullen.” “Ik ben onwaardig en als mensen dat éénmaal ook gezien hebben, zullen ze nooit meer iets met mij te maken willen hebben.” “Wie ik ben is afhankelijk van hoe anderen mij zien. Ik vertrouw niet op wat ik zelf waarneem en heb daarom de ander nodig om mij bevestiging te geven.”
Dat zijn belemmerende overtuigingen met een stevig ondermijnend karakter. Ze kunnen direct verwijzen naar je innerlijke saboteur. Het kan zo moeilijk zijn om deze waarheid over jou te aanvaarden dat je hem snel weer wegstopt. Misschien vind je een nog minder pijnlijke bevrijdende waarheid in deze spiegel die je eerst aanvaardt en verder onderzoekt. Dat is allemaal prima. Geef jezelf de liefdevolle ruimte om je eigen tempo te volgen. Het leven staat in dienst van jou, er komt zeker weer een nieuwe kans op het uitvoeren van Spiegelwerk op dit thema.
Hoe weet ik welke bevrijdende waarheid over mij gespiegeld wil worden?
Het zelfonderzoek naar welke bevrijdende waarheid in de spiegel van een situatie voor jou valt ontdekken is best lastig. Het gaat tenslotte om een blinde vlek, of over iets wat jij lange tijd juist bewust verborgen hebt gehouden en ook moeilijk vind om aan jezelf toe te geven.
Het is uiteindelijk een kwestie van doen, veel doen. Oefening baart kunst.
Je kunt natuurlijk ook met mij, Iris, bellen en mij laten meekijken in jouw situatie. Ik zie je, ik wéét wie je bent. Ik kan jou helpen de bevrijdende waarheid over jou te ontdekken! ( Klik hier.)
Wat als ik de boodschap van de spiegelreflectie niet begrijp?
Lukt het je niet om de reflectie van de spiegel te vertalen naar jouw bevrijdende waarheid? Geen probleem. Er komen altijd nieuwe kansen. Het leven laat jou niet los. Nooit. Je krijgt de spiegel net zo vaak voor gehouden totdat de bevrijdende waarheid tot jouw bewustzijn is doorgedrongen. In het licht van jouw bewustzijn kan de blinde vlek, schaamte of schuld niet blijven voortbestaan. Zelfs in het kleinste kaarsvlammetje lost dat, wat zich verborgen wilde houden, op in het licht (van bewustzijn).
Wanneer ben ik klaar met spiegelen?
Het eerlijke antwoord luidt: “misschien wel nooit!”. Dit heeft te maken met onze menselijke psyche en de uitdagingen waarmee het leven voor hooggevoelige ambiteuze vrouwen in onze Nederlandse maatschappij gepaard gaat. Natuurlijk zullen er onderweg al vele spiegels sneuvelen, zodra de bevrijdende waarheid ervan door jou is aanvaard en doorzien. Wanneer alle spiegels zijn gebroken heb je je zelfrealisatie bewerkstelligt, dan ben je in een verlichte – ontwaakte staat geraakt.
Hieronder een mooi boeddhistische parabel over de functie van Spiegelwerk.
Het cadeau.
Boeddha was bezig zijn leringen over te brengen op een groep discipelen toen een man hem benaderde en hem beledigde, met de intentie om hem aan te vallen. In het bijzijn van alle aanwezigen reageerde Boeddha met de grootst mogelijke rust. Hij bleef volledig kalm en stil.
Toen de man weg was, stelde een van de discipelen, die woedend was om het gedrag, Boeddha de vraag waarom hij zich op deze manier had laten misbruiken door een vreemdeling. Boeddha antwoordde heel rustig: “Als ik jou een paard cadeau geef, maar jij het niet accepteert, wiens paard is het dan?” Na een moment van twijfel antwoordde de discipel: “Als ik het niet aanvaard, dan blijft het van u.”
Boeddha knikte en legde uit dat hoewel sommige mensen er misschien voor kiezen om hun tijd te verspillen met het beledigen van anderen, wij nog altijd de keuze hebben of we deze beledigingen accepteren of niet, net zoals met elk ander cadeau. “Als jij het aanneemt, dan accepteer je het. En zo niet, dan blijft degene die jou beledigt simpelweg achter met een belediging in zijn handen.”
We kunnen de persoon die ons kwetst niet de schuld geven, het is tenslotte onze beslissing of we zijn woorden accepteren of dat we ze achterlaten op dezelfde mond waar ze uitkwamen.