Is jouw overlevingsmechanisme jouw unieke talent?
Bevrijdende waarheid over jouw overlevingsmechanisme!
Wat is een overlevingsmechanisme?
Een overlevingsmechanisme is een onbewuste manier of methode waarop je omgaat met moeilijke of pijnlijke situaties in je leven. Het overlevingsmechanisme, de naam zegt het al, heeft de functie om jou zo goed en ongeschonden als mogelijk, de pijnlijke situatie te laten overleven.
Een overlevingsmechanisme wordt geactiveerd op het moment dat je een emotie voelt die jou het signaal van dreiging geeft. Zodra het signaal door jou is ontvangen schakel je onbewust op de automatische piloot. Je reageert volgens een methodiek die je al als kind hebt ontwikkelt en in de loop van de jaren hebt geperfectioneerd.
Wanneer ontstaat een overlevingsmechanisme?
Een overlevingsmechanisme is uitermate belangrijk voor je geweest in je kindertijd. Je hebt het overlevingsmechanisme nodig gehad om je jeugd te overleven. Dit klinkt je wellicht enigszins lachwekkend in de oren, toch is dit precies wat het is.
Als kind zijn we namelijk langdurig volledig afhankelijk van onze ouders of opvoeders. We zijn afhankelijk van de omgeving waarin we opgroeien. Als kind zijn we volledig afhankelijk van de liefde die onze ouders, opvoeders en de omgeving waarin we opgroeien aan ons te bieden hebben.
Een liefdevolle omgeving met veel onvoorwaardelijke ruimte om jou te ontwikkelen geeft jou alles wat je nodig hebt. Je zult slechts in zeer beperkte mate overlevingsmechanismen hoeven te ontwikkelen.
Een omgeving echter waar ouders in verminderde mate emotioneel beschikbaar zijn, waar liefde gekoppeld is aan gedrag en prestaties, waar onderwijzers geen tijd hebben om jou werkelijk te zien, waar als gevolg van een innerlijk gevoel van onveiligheid, kinderen elkaar gaan pesten, daar ontwikkelen zich stevige overlevingsmechanismen. Gelukkig maar!
Wat hebben een overlevingsmechanisme en liefde met elkaar te maken?
Liefde is de voedingsbodem voor groei en ontwikkeling. Het kwetsbare kind kan niet groeien en ontwikkelen in een situatie waarin het zich niet geliefd voelt. Merkt het kind dat de ouder toch niet helemaal in staat is om onvoorwaardelijk lief te hebben en op welke manier dan ook zich niet kan overgeven aan de stroom van het leven, dan ontstaat er een bedreigende situatie. De onbewuste reactie van het kind is op dat moment een overlevingsmechanisme ontwikkelen.
Die bestaat eruit de situatie die bedreigend is te ontkennen en te vervangen door een minder schadelijke gedachte. Dit wordt ook wel magisch denken genoemd.
Overlevingsmechanisme en magisch denken
Magisch denken houdt in dat je gelooft dat jij met jouw gedachten situaties kan beïnvloeden. Ook als deze onrealistisch zijn. “Als ik mijn bordje leeg eet, zullen papa en mama vanavond geen ruzie maken.” “Het blijft droog als ik een paraplu meeneem.”
Kinderen zijn goed in magisch denken. Omdat de onmacht, de onveiligheid, het gemis aan liefde, onverdraaglijk is gaan kinderen zichzelf invloed toekennen.
“Als papa boos en mama boos zijn op elkaar dan moet het wel mijn schuld zijn.”
Doordat het kind zichzelf als “schuldige” aanwijst van de ruzie van papa en mama blijft het beeld van de ouders in tact. De ouders zijn liefdevol en veilig, het is het kind dat ze het moeilijk gemaakt heeft om in hun liefde te blijven. Ook is er dan sprake van een gevoel van “controle” bij het kind. Het kind heeft invloed op de liefde van de ouders. Hé, invloed op de liefde van de ander? Dat is handig. Het overlevingsmechanisme is geboren!
De overlevingsmechanismen die uit een situatie als deze voort kunnen komen zijn talrijk. Je kunt denken aan controlebehoefte, pleasen, terugtrekken, bemiddelen, de clown uithangen (afleiden), etc.
Overlevingsmechanisme en je Magische Taak.
Welk overlevingsmechanisme zich ontwikkelt wordt mede bepaald door de Magische Taak. Ieder mens kent een eigen unieke Magische Taak. Deze wordt mede bepaald door een uniek talent waarover jij beschikt. Je ontdekt als kind bijvoorbeeld dat jij een harmoniserende invloed kunt uitoefenen op de ruzie van je ouders door clowns-gedrag, door er boven te gaan staan en ze terecht te wijzen, door te bemiddelen, door voor ze te gaan zorgen.
Het kind doet kind ontwikkelt haar talent, krijgt volop de kans om ermee te oefenen, maar blij wordt ze er niet van. Want het talent is een magische taak geworden. Het heeft zich tot een overlevingsmechanisme ontwikkelt. Dat voelt zwaar. Je moét het inzetten om het leven onder controle te houden, om het leven te overleven.
Het overlevingsmechanisme dat je nodig had als kind om je ouders te overleven en dat als bijkomend voordeel had dat het je talent tot ontwikkeling bracht begint te knellen, is echter niet vrij en ook niet liefdevol. Je moét het inzetten om het leven te overleven.
Van beperkend overlevingsmechanisme naar jouw unieke talent
Het is echter heel goed mogelijk om in je volwassen leven je overlevingsmechanisme om te zetten van een beperkende overtuiging naar een krachtige kwaliteit.
Dit doe je als volgt:
- Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je je overlevingsmechanismen leer (h)erkennen.
- Spiegelwerk is hierbij, als zijnde een zeer efficiënt instrument voor zelfonderzoek, onmisbaar. Klik hier om meer te lezen over Spiegelwerk.
- Ook kun je je overlevingsmechanisme(n) herkennen aan dát wat jou onderscheidt van anderen. Je kunt jezelf afvragen wát jij bijvoorbeeld heel goed kunt. Wat doe je altijd, ook als je je bijvoorbeeld ziek voelt? Dat wat jij heel goed kunt, dát is je magische taak, dat wat jij wel móest inzetten om te overleven.
- Je kunt je overlevingsmechanisme ook herkennen als iets waar je ambivalent tegenover staat. Je kunt het goed, je doet het ook vaak, maar eigenlijk wil je het ook niet echt. Je voelt weerstand bij dit fantastische talent van jou
- Na de herkenning van je overlevingsmechanisme is de volgende stap het transformeren van de weerstand die het overlevingsmechanisme in jezelf (alsook in anderen) oproept te transformeren naar die mooie kwaliteit. Hiervoor dien je jezelf steeds weer opnieuw te realiseren dat:
- elke keer weer als je weerstand voelt, vertel je tegen jezelf dat je deze kwaliteit niet HOEFT in te zetten. Het MOET niet, maar het MAG. Je bent nu volwassen.
- Jij er voor je basisveiligheid niet meer van afhankelijk bent, of het inzetten van je talent ook daadwerkelijk tot succes leidt. Je bent nu vrij. Jij mag je talent inzetten om iets mogelijk te maken, of het nu wel of niet tot resultaten leidt.
- dat je er aan gewend was dat het inzetten van je talent een zwaar voelende prestatiedruk met zich meebrengt. Dat wat jij aanbiedt móet werken. De ander moét (h)erkennen dat het goed is wat je doet. Als het gewenste resultaat uitblijft is dat jouw schuld, jij hebt gefaald. Zie onder ogen je dat een overlevingsmechanisme altijd faalt.
- Van beperking naar kracht: Als gevolg van zelfonderzoek (h)erkennen en doorzien van de bevrijdende waarheid over jouw overlevingsmechanisme, leidt ertoe dat jij je helemaal in je kracht komt te staan!
Wist je dat ik je kan helpen je inzicht te geven in je Magische Taak? Middels een levensmissieprofiel krijg jij alles te weten over jouw magische taak, innerlijke saboteur en onderliggend talent. Klik hier en ontdek meer.
Bestaan er succesvolle overlevingsmechanismen?
Dat gevoel van falen, ken je als geen ander. Natuurlijk faalde je als kind in het bewerkstelligen van het gewenste resultaat met je magische taak. Natuurlijk loste je de ruzie van je ouders niet echt op door je clownsgedrag. Dat voelde jij ook wel. Je deed wat je kon, je zette jezelf maximaal in. Je dacht op magische wijze, je liet niet toe dat jouw overlevingsstrategie zou kunnen falen. Dat had je niet aangekund. Maar nu wel. Je bent nu (emotioneel) volwassen.
Overlevingsmechanismen generen schuld
Wat ook kan gebeuren is dat je jezelf schuldig gaat voelen na het inzetten van je kwaliteit. Had je niet nog meer kunnen doen? Had het resultaat niet nog beter gekund? Dit maakt het inzetten van je kwaliteit (in dit voorbeeld clownsgedrag) zo zwaar, dat het echt niet leuk meer is.
Logisch dat je je ambivalent voelt over jouw talent. Er hangt nogal wat aan vast.
Conclusie over overlevingsmechanismen
Overlevingsmechanismen zijn een manier om je kindertijd te overleven. Het overlevingsmechanisme dat je onbewust hebt ontwikkelt is gebaseerd op je unieke talent. Middels zelfonderzoek (h)erken jij je overlevingsmechanisme en kom je automatisch uit bij je talent. De beperking en de zwaarte die je voelt bij dit talent is een herinnering aan je kindertijd. Je bent nu emotioneel volwassen. Jij mag je talent benutten en de uitkomst ervan is geheel vrij.